D accord,  TRAVEL

Iordania-aventura fara prejudecati

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-2.jpeg

Deși opțiunea resorturilor „instagramabile” este în vogă acum, reprezintă totuși o alternativă aproape prea safe în cazul în care sunteți în căutarea unei aventuri.
Culturale, bineînțeles.

Ca în oricare altă aventura memorabilă, elementul cheie constă în depășirea zonei de confort.

Iordania este ocazia perfectă pentru a îți explora limitele și adaptabilitatea pe care le ai față de noutatea culturală; pornind de la peisajul deșertic, până la tradițiile și mentalitatea care cu siguranță nu sunt familiare europenilor .

Dacă vrei să experimentezi cu adevărat realitatea țării pe care ai ales să o vizitezi, de cele mai multe ori este necesar să îți faci curaj să o explorezi prin ochii localnicilor.

Astfel, plecând fără o agenție de turism, cu o mașină închiriată și o gândire cât se poate de open minded, am reușit să bifăm unele dintre cele mai atractive și interesante obiective ale Iordaniei.

Iată 5 atracții care m-au impresionat și pe care ți le recomand și ție :

Pe scurt, dacă te întrebi cum arată Planeta Marte, vino aici. Captivația și atracția oamenilor de pretutindeni pentru acest loc unic în lume sunt de înțeles, fără îndoială.

#1: Deșertul Wadi Rum


Cu siguranță cea mai interesantă activitate pe care o puteți încerca în deșertul Wadi Rum este excursia cu jeep-ul. Aceasta durează între 2 și 6 ore, iar peisajele și modul distractiv în care le descoperiți ar putea realiza categoric punctul culminant al vacanței.

Nimic nu se compară cu drifturile făcute pe dunele de nisip, care deși îți lasă inițial sentimentul că te vei răsturna, datorită adrenalinei, calmului ghidului și a muzicii arăbești care se aude în surdină de la radioul jeep ului, nu poți decât să zâmbești și să te bucuri că trăiești astfel de momente.


Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este A72B9E1E-3C05-454F-ADFA-73BF0C690893-1024x757.jpeg
Oprire in una dintre taberele beduinilor, in care am fost serviți cu ceai si am putut achiziționa produse locale-parfumuri cu mosc,ambra,si bijuterii handmade

Beduinii sunt cei cărora le aparțin aceste ținuturi roșiatice, fiind singurii atestați să facă turism aici. Numai ei le cunosc tainele ce datează de mii de ani- povești și tradiții pe care sunt gata sa le împărtășească cu tine cu cea mai mare plăcere și mândrie.

Toți entuziaștii fotografiei s-ar simți absolut impresionați aici, pentru că, pe lângă lumina sublimă a apusurilor și răsăriturilor deșertice și a feeling-ului că nu te mai afli pe Terra, în Wadi Rum au fost filmate cadre pentru numeroase faimoase producții cinematografice.
Dacă Star Wars, Marțianul, Transformers și recentul Dune ne-au lăsat să credem că au avut un buget suficient de mare încât să filmeze pe altă planetă, atunci putem încerca și noi să ne inducem în eroare urmăritorii de pe social media. Ghizii cunosc ce ne atrage si, de obicei, fac opriri exact în locurile care au devenit celebre, arătându-ne unghiurile, pentru a reproduce respectivele scene.

Dacă ți-a plăcut de Matt Damon în The Martian, atunci fii sigur că de aici poți privi la fel de melancolic zarea roșiatică


Unul dintre punctele de oprire al acestui safari cu jeep-ul este această stâncă îngustă pe care te poți cățăra, însă fără niciun fel de protecție. Deși riscant, sute de turiști urcă pentru a face poze.

Cu siguranță cea mai SF looking cazare pe care am avut-o. Probabil așa ar arăta o tabără dacă ne-am afla într-un script Marvel. Aceste corturi Igloo ne-au captat atenția imediat ce am ajuns aici, iar în ciuda diferenței de temperatură zi-noapte și a absenței civilizației, au fost foarte confortabile.

Seara are o atmosferă aparte. Într-un fel, parcă ești martor al unui timp perfect conservat, cu o energie autentică și relaxantă. Pe lângă bufetul bogat cu mâncarea tradițională a beduinilor, narghileaua aromată și cântecele străvechi și specifice pe care ei încă le cântă și astăzi, se pot organiza și expediții în care poți admira stelele în toată splendoarea lor. Răsăritul, apusul și stelele de aici au pur și simplu un alt farmec.


Beduinii sunt renumiți pentru ospitalitatea lor.

Pentru că am ajuns mai devreme, proprietarul cazării ne-a invitat în casa sa și ne-a oferit ceai și cafea cu cardamon, cât timp camerele noastre erau pregătite pentru check-in. Deși ne cunoșteam de câteva minute, am simțit că suntem tratați precum niște prieteni care beau împreună și discută despre viață. Mi-a plăcut extrem de mult deschiderea pe care am descoperit-o la ei, vorbind despre diferențele culturale fără sentimentul de a fi tabu. Astfel, am aflat că în cultura lor încă este păstrată tradiția de a avea și câte 6 soții, rezultând un vast arbore genealogic, cu până la 40 de frați.#2: Petra-minunea Iordaniei

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este C8F85AEE-F0B9-435D-BB98-56F5BF8BA269-877x1024.jpeg

Glorios catalogată ca fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, orașul săpat în piatră și-a păstrat aproape în totalitate aerul de antic centru de negoț.

Acum mai bine de 2000 de ani, aici treceau rute comerciale pentru mătase și condimente, care legau China, India și sudul Arabiei Saudite cu Egipt, Siria, Grecia și Roma (prin urmare, trebuie să vă exersați încă de acasă propriul skill de a negocia, pentru a nu cădea în plasa aptitudinilor mult exersate ale comercianților).

Petra, tezaurul cel mai valoros al Iordaniei, a fost săpată cu măiestrie de către nabatieni, un popor semitic prosper, a căror muncă bine conservată dăinuie și astăzi. Intrarea către orașul antic se face prin siq (o porțiune înguste a stâncilor, care este impresionantă în sine) care va dezvălui în cele din urmă o priveliște remarcabilă -trezoreria. Aceasta este o fațadă masivă, de 43 de metri înălțime, sculptată în stâncă roz, în secolul 1.


În funcție de distanța pe care sunteți dispuși să o parcurgeți prin acești munți stâncoși, puteți vizita amfiteatrul roman, locul de sacrificiu, biserica, mormintele și sculpturile în piatră făcute de vânt.

Unele rute (de exemplu cea către mănăstire-loc cu mare importanță și încărcătură spirituală) sunt puțin mai anevoioase și mai lungi, de câțiva km, dar atât timp cât ești echipat cu pantofi comozi, protecție solară și multă apă, acest efort sigur va merita. Există și varianta de a închiria un măgăruș care sa te ducă până sus, însă am preferat să nu lăsăm lenea să ne stea în cale, ca să nu-i stresăm. Am observat că atât măgărușii cât și cămilele sunt animale cu multă personalitate, de multe ori mârâind câte un „nu” când își “selectează” clientela pe care ar trebui să o plimbe.

Mănăstirea Ad Deir, ultima destinație a traseului cel mai dificil de parcurs. Tot aici este și restaurantul The Basin

#3: Marea Moarta – cel mai jos punct de pe Pământ

Cadrul perfect pentru o sesiune de spa și un tratament cu bogăția râvnitelor minerale ale Mării Moarte.
Datorită numeroaselor proprietăți benefice ale sărurilor și nămolului ce se găsesc aici, aceasta este în același timp și foarte exploatata.

Singura grijă pe care ar putea să o aibă un salvamar aici este să nu plutești până în Israel.
Densitatea apei sărate este atât de mare încât oferă sentimentul că e aproape imposibilă scufundarea în ea. În mod surprinzător, aceasta are o textură uleioasă.

Alegerea cazării într-un resort, în această situație- în special dacă ești femeie, pare a fi singura opțiune, deoarece cultura musulmană are o politețe destul de strictă cu privire la felul în care se afișează persoanele de sex feminin.

Mi s-a părut fascinant faptul că doamnele și domnișoarele ce aparțin acestor religii trebuie să se „răcorească” în apa mării îmbrăcate în rochii și nicidecum în costumele de baie cele mai provocatoare cu care ne-am obișnuit privirile în cultura occidentală.

#4: Capitala Amman

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este C9CF9616-00D6-49E7-B538-60F59C1B36CB-768x1024.jpeg

Orașul cel mai mare al Iordaniei, construit pe 7 coline, are multe experiențe de oferit. Este aproape imposibil să te plictisești aici, văzând continua agitație ce te înconjoară.

Deși este un oraș deosebit de viu, agitat și măreț, Amman- mai specific periferia acestuia, pe timp de seară, poate părea puțin descurajantă, aducând a cadru din GTA, după cum a remarcat un cunoscător al grupului nostru. Unele case par chiar părăsite, ori supraviețuitoare ale unor timpuri neprielnice.
Încă de cum am aterizat am văzut la fiecare câțiva km câte un tanc echipat cu tot ce trebuie, pregătit pentru orice. Ca primă reacție veți fi intimidați, însă trebuie să știți că aceste unități militare sunt tocmai în folosul turiștilor. Iordania este o țară foarte sigură.

Și nu pot să mă abțin să nu menționez faptul că din experiența mea, iordanienii au fost singurii de până acum pe fața cărora am văzut un zâmbet sincer când le-am spus că suntem din România.

Nu vă lăsați păcăliți de prima impresie totuși, deoarece acest oraș imens are o atmosferă efectiv vibrantă. Forfota piețelor, traficul haotic, melanjul diferitelor culturi și discrepanța dintre super lux și sărăcie aduc un aer aparte experienței.

Piețele locale sunt un must– aici găsești cele mai interesante și aromate condimente, uleiuri, parfumuri, fructe exotice și multe altele
Cafenea de pe „Rainbow Street”

Un alt contrast interesant este cel dintre mentalitatea conservatoare a generațiilor mai mari, cu cea a tinerilor. Am avut ocazia să descoperim un pub cu un vibe ce aducea mai mult cu cel al unui local pe care l-ai găsi în Berlin, decât unul dintr-o țară musulmană. Aici se putea observa clar că tinerii se pot exprima cum vor-era practic o oaza cu influențe vestice. Inclusiv tinerele aveau libertatea de a se îmbrăca cum doresc, acesta fiind singurul loc în care le-am putut vedea fără specificul șal ce le acoperă fața (de la sine înțeles faptul că accesul era limitat și bine selectat).

#5: Râul Iordan-locul de botez al lui Iisus

Pentru a încheia într-o notă spirituală, trebuie să știți că starea zen pe care o aveți în acest loc poate fi însă îmbogățită și material, nu doar sufletește, de la magazinul cu obiecte religioase pe care le puteți sfinți ulterior în apa Sfântă a Iordanului. Și merită specificat faptul că acolo au inclusiv bijuterii frumos lucrate și autentice, din argint sau aur.

Locul unde a fost botezat Iisus Hristos – faptul că Râul Sfânt încă nu a secat, după spusele Biblice, ar trebui să ne aducă un zâmbet ușurat

Deoarece reprezintă în același timp și o graniță cu importanță politică, puteți petrece doar 5 minute în zona apei Iordanului, strict supravegheați de către un militar – lucru ce poate fi destul de intimidant.

Chiar dacă primul pas este de cele mai multe ori și cel mai greu, momentul în care reușești să îți ieși din zona de confort este întocmai momentul în care te-ai autodepășit și în care poți începe să te redescoperi.

Iar ca notă personală, dacă pe acest drum ai norocul de a avea și un coechipier alături, la fel de „derutat” și entuziasmat de cunoaștere ca tine, lucrurile vor fi de două ori mai amuzante, mai interesante și mai intrigante.

Călătoriile chiar intensifică toate emoțiile umane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *