Côte d’Azur: Monaco, cea mai extravagantă locație din Europa?
Statul cât un orășel, al doilea ca mărime după Vatican și cel mai dens populat din lume, nu are nevoie de prea multă „reclamă” pentru a te atrage spre a-l vizita.
Dacă ai ascultat măcar o dată „Window Shopper”, sunt sigură că 50Cent n-a dat greș în a te pune pe gânduri măcar puțin…
Vor fi, cel mai probabil, cei mai opulenți 2 km pe care îi vei parcurge vreodată. Și opulent este puțin spus, deoarece pentru mine, cel puțin, au prins și un contur revelator, realizând ce înseamnă cu adevărat cuvântul „luxos” pentru generațiile de milionari și bilionari, crescuți literalmente în puf.
Dacă până acum „lux” ți se părea să ai un BMW și un apartament de fiță în centru, vei afla că toate acestea sunt pistol cu apă pentru rezidenții statului Monaco.
Așadar, principatul este Monaco, iar Monte-Carlo este o subdiviziune a acestuia.
Clădirile-monument super chic, zgârie-norii în stil arhitectural futuristic, străduțele cu palmieri, portul plin de yacht-uri cutremurător de scumpe, ultimele modele de Ferrari, Bugatti, McLaren, Lamborghini ce se plimbă nonșalant pe stradă… Pur și simplu „un chin” cu care n-ar fi greu să îți obișnuiești privirea.
Bun venit în locul unde a apărut definiția prosperității; în care înghețata se plătește doar cu cardul!
Câteva dintre obiectivele care mi-au atras categoric atenția sunt :
Hipercunoscutul Casino din Monte-Carlo, ce poate fi vizitat, dar unde se poate și juca dacă te simți extra lucky.
Palatul Princiar, reședința oficială a Prințului de Monaco, fiind poziționat pe cel mai înalt punct din micul stat. Panorama este incredibilă; de aici poți vedea 3 țări: Italia, Franța si bineînteles statul Monaco.
Dacă te uiți puțin în jos în schimb, vei putea admira La Condamine, zona portului La Fontvieille, „dichisit” cu cele mai impunătoare yacht-uri.
Muzeul Oceanografic, care merită vizitat dacă ești pasionat de tot ce înseamnă viață marină și… de filmul Finding Nemo, mai precis.
De asemenea, poate că deja știai că aici are loc anual Cursa de Formula 1, cu toate că ai norocul de a te apropia de aceste „bijuterii” la orice pas, cam pe orice străduță.
Poți face o scurtă plimbare cu taxiul, în caz că n-ai încercat până acum o Tesla, sau să apelezi direct la elicopter; n-ar fi o problemă pentru că hotelurile de aici probabil nu permit accesul animalelor, însă permit garantat accesul elicopterelor.
Orașul este construit în trepte, iar de la nivelul mării către următorul poți lua un ascensor public. Practic, este ca un mall în aer liber!
Uneori îți lasă senzația de înghesuială, multe clădiri fiind parcă lipite unele de altele, însă totul se contopește armonios, ca într-o pictură. Chit că aici găsești efectiv „bogăția de pe lume” cum mai auzi la noi, totul este decorat cu mult bun gust, deloc kitsch.
Ei nu se chinuie să arate ceea ce au, cât au, cum au… De fapt, pe ‘ei’, adevărații „Lupi de pe Wall-Street”, nici n-ai să-i vezi pe stradă. Țin foarte mult la intimitatea și spațiul lor. Și tocmai prin cizelarea și atenția la micile detalii dobândite pe parcursul secolelor rezultă acest masterpiece al civilizației.
Revenind la lucruri mai puțin serioase, orice colțișor de aici e demn de o poză.
Totuși, aș vrea să adaug faptul că ceea ce vedem noi, turiștii în trecere în acest loc extravagant, este doar vârful icebergului.
După cum m-a învățat o mică plăcuță din Monte Carlo, pătrunderea „străinilor” în spatele ușilor închise, unde adevărata exclusivitate are loc, este complet… interdit.
Mais pas impossible, dacă mă întrebi pe mine.
One Comment
Popa Georgeta
Am avut sansa ca in vara acestui an (2019) sa vizitez aceste meleaguri.Nu exista in vocabularul limbii romane cuvinte pentru a reda frumusetea acestor meleaguri.A fost o experienta de neuitat.